Assalamualaikum... dab hyee semua..
alololo... comelnye korang hari ni...
pakai bedak baru ek?? patut la cun..
huhuhuhu..
ok lo...
semalam aku janji nak tepek gambar masakan aku utk berbuka kan...
ala.. sempat snap sikit jerk...
masa kelam kelibut nak buka.. aku hidang terus.. lupa nak snap plak...
apa2 hal pun.. ada la sikit gambar utk korang tengok..
heheheh...
actually...
masakan ni takder nak guna api ke apa...
kalau la korang terhabis gas masakan pun.. korang still leh buat..
dan makan dengan penuh senyuman..
ok.. ini resepi LAWA CUN MERRIE..
naper nama masakan ni macam tu??
haruskah aku jawab? sebab aku yang masak.. suka ati ler nak bagi nama tu kan...
Bahan2 dia.. senang jerk dowh...
korang harus ada...
- 5 ekor ikan sederhana besar... kalau nak letak lebih pun boleh... lagi sedap... yang aku selalu guna.. ikan sardin.. weiii.. bukan sardin dalam tin tu.. sardin segar tau... kalau nak letak ikan lain pun boleh.. suka ati korang... tapi yg selalu diguna ialah ikan sardin, tamban, termenung... korang kenal ke ikan2 ni semua??? whatt??? tak kenal?? gugel ler ekkk.... >>> ikan ni dibuang tulang dan dihiris sederhana halus...
- 5-6 biji limau nipis yang besar... kalau kecik.. takut takder jus sangat... kalau limau nipis korang takder jus sangat.. korang gelek2 la buah tu supaya lembut.. tapi.. kalau kecik tapi berjus.. korang letak lebih pun takper... lagi senang.. dengan 5 ekor ikan sederhana besar tu.. aku letak setengah cawan jus limau nipis.. jangan risau sebab kemasaman tu yang menyedapkan...
- kacang panjang dihiris halus...
- timun dihiris halus
- bawang merah dimayang halus..
- last but not least... cili padi yang dihiris halus.. lagi pedas lagi syok..
- dan jangan lupa garam, gula dan serbuk perasa...
cara masak...
>> ikan yang dihiris tadi.. dicampurkan dengan jus limau nipis.. dan digaul sebati.. isi ikan akan bertukar kepada warna putih... nampak tak seperti gambar di bawah???
isi ikan yang telah dicampur dengan jus limau nipis... then.. simpan dalam peti sejuk... |
semuanya digaul sebati dan perasakan dengan garam, gula dan sebuk perasa...
yumm... yumm...
memang terangkat makan dengan nasi putih...
mungkin korang yang dah biasa.. macam umai ler... mmg sedap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan