Assalamualaikum..

Assalamualaikum..

Apa Khabar Semua...

Apa Khabar Semua...

Assalamualaikum... semoga kita dilindungi oleh ALLAH daripada dajjal di akhir zaman..

2:00:00 PTG

Assalamualaikum semua...

Apa khabar? tentu semua masih dirundung kesedihan disebabkan tragedi yang menimpa negara.. Tragedi MH370.. yang disahkan telah berakhir di Selatan Lautan Hindi.. kita semua sememangnya amat merasai kesedihan tersebut...

sekarang.. saya telah terpanggil untuk mem"post"kan surah AL-KAHFI... iaitu surah yang harus diamalkan oleh semua untuk mengelakkan firnah dajjal pada akhir zaman..

post saya ni saya dapat dari kawan2 yang telah lama meng"post" berkenaan kelebihan ayat ini dan saya mohon untuk share kan dalam blog saya..

10 AYAT PERTMA SURAH AL-KAHFI
10 AYAT SURAH AL-KAHFI
Untuk Mohon Pelindungan Allah SWT Daripada Fitnah Dajjal

Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

Disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada siang hari atau malam hari Jumaat sebagaimana pendapat Imam Syafi’i (Lihat Al-Adzkar oleh Imam Nawawi).

Seorang muslim yang menghafal sepuluh atau tiga ayat pertama dari surah Al-Kahfi akan terlindung dari fitnah Dajjal, atau siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dan sepuluh ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

Dalilnya adalah hadits dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)  Pada lafaz Tirmidzi: “Barangsiapa menghafal tiga ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.” Dia berkata: “Hadis hasan.”

Pada hadis yang diriwayatkan dari Imam Ahmad dari Abu Darda R.A bahwa Nabi SAW berkata : “Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.”


10 AYAT AKHIR SURAH AL-KAHFI


Hadits tersebut juga diriwayatkan oleh Muslim dan Nasai dari Qatadah R.A Dan pada lafaz Nasai menyatakan : “Barangsiapa membaca sepuluh ayat (mana-mana saja) dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.”

Rasulullah SAW juga telah mengajar kita supaya berlindung dengan Allah SWT daripada godaan Al Masih Ad-Dajjal ini.  Baginda SAW mengajar satu doa untuk dibaca selepas tahiyyat akhir sebelum salam setiap kali kita sembahyang. Doa itu adalah : 


DOA SELEPAS TAHHIYAT AKHIR SEBELUM SALAM

Maksudnya :  “Ya Allah, aku berlindung dengan Engkau daripada siksa api neraka Jahannam dan dari siksa kubur, dan dari fitnah dalam kehidupan dunia dan fitnah setelah mati, juga aku berlindung dangen Engkau daripada kejahatan fitnah Al Masih Dajjal.”SUMBER DARI: http://muamalatmurni.blogspot.com

You Might Also Like

0 007 comments

Flickr Images

Follow Us