Dah nak raya kan kita.. dah lebih 20 hari dah kita puasa... cepat je masa berlalu kan...
Ok.. hari ni nak coret2 skit.. nak tepek menu kegemaran katanya..
Macam biasa.. menu ini akan di repeat sehingga jemu.. selagi belum jemu.. mmg takkan berenti masak...
menunya.. LAWA IKAN..
uish.. lawa bebenor ke? aku pun tak tau.. org bagi resepi ni cakap masak lawa ikan.. aku hikut jelah... kalau kat Sabah.. org panggil umai.. macam tu ler kekdahnya...
Okeh.. ini resepi dia...
1. Beberapa ekor ikan sardine/kembung.. nak lebih pun takpe.. lagi sedap kalau ikan banyak..
2. Limau nipis.. ambik jus.. dalam 5 biji
3. kacang panjang
4. timun
5. Toamato (tak letak pun takpe)
6. bawang merah seulas
7. cili padi.. nak pedas.. letak le lebih
8. garam, gula, serbuk perasa
Cara buat pun senang je...
1. mula2.. debone ikan dulu.. buang segala tulang temulang.. leh tengok contoh bergambar di bawah ye..
banyak bebenor letak gambo ikan..
ye laa.. kot2 korang tak kenal plak ikan sardine ni..
ini ikan sardin...
2. lepas debone ikan.. korang potong dadu ikan tu.. tapi.. kalau korang tak dpt bayangkan.. korang potong kecik2.. lupa plak nak snap ikan yang dipotong tu.. ah.. bantai je potong.. asal tak halus sangat..
3. lepas potong.. korang letakkan jus limau nipis.. jus limau ni akan masakkan ikan.. so.. kalau jenis yang tak reti nak makan ikan mentah.. memang takleh makan.. tapi.. kami enjoy jer... ketepikan ikan tu.. biar sekejap.. isi ikan akan jadi putih.. menandakan ianya telah masak..
4. potong semua sayur2.. kacang dan timun.. kalau nak letak banyak sayur.. letak le.. tapi.. banyak ikan dari sayur lagi sedap.. heheheh...
tada... campurkan semua...
letak garam, gula dan perasa..
gaul sebati..
leh mencekik lepas tu...
try laa..
sedap.. memang membuka selera..
daaa....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan