Assalamualaikum..

Assalamualaikum..

Apa Khabar Semua...

Apa Khabar Semua...

Ada beran???

9:44:00 PTG

Proton Preve modal terbaru Proton dijangka akan dilancarkan pada 15hb April 2012 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Harga Proton Preve antara RM62,000 – RM75,000 mengikut model enjin 1.6 liter yang ditawarkan dalam tiga varian harga.

 

PUTRAJAYA – Model kereta global terbaharu Proton, yang sebelum ini hanya dipanggil dengan menggunakan kod nama P3-21A disahkan sebagai Proton Preve.

Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd., Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir mengumumkan nama tersebut yang sebelum ini telah disebut-sebut dalam blog-blog permotoran tempatan.

Preve (disebut sebagai ‘prae vae’) menurut Syed Zainal, membawa maksud ‘proof’ (bukti) yang mana model terbaharu itu dianggap bukti kepada kemampuan Proton untuk mengeluarkan kenderaan berkualiti tinggi setanding dengan pengeluar kereta global yang lain.

Katanya, Preve juga membawa makna ‘envision’ (membayangkan) dalam bahasa Sepanyol. “Proton Preve akan dilancarkan di pasaran domestik dalam tempoh satu hingga dua minggu lagi.

“Kami akan turut memperkenalkan versi yang lebih sporty untuk model ini pada masa akan datang seperti versi R3 atau versi enjin CFE yang menggunakan transmisi manual,” katanya pada sidang akhbar sempena sesi pandu uji Proton Preve bersama media di sini semalam.


-Kosmo Online-


You Might Also Like

0 007 comments

Flickr Images

Follow Us