Hyee Allss...
eh... Assalamualaikum dulu...
Boring2 hari Ahad..
Jom masak nasi goreng.. Nasi goreng camkap2 jerk.. yang penting.. SEDAP...
So.. jom kita lihat bahan2 dia..
senang jerk..
1. Ikan bilis segenggam
2. bawang merah beberapa ulas.. suka hati nak boh berapa pun..
3. bawang putih beberapa ulas
4. cili merah dalam 5-6 biji
5. sedikit belacan.. belacan tu saya beli kat melaka.. belacan bakar..
campurkan semuanya dalam blender... then.. blend bersama setengah cawan minyak.. jangan letak air.. nanti bumbu kita tu berair plak.. lambat nak kering/garing kalau kita nak tumis..
ini campuran dia.. sosej yang dihiris halus..
nak letak ayam.. keras kejung plak.. letak sosej jelah..
sesej jenama Ramli..
hiasan cili hijau sikit... hiris2 utk hiasan,. tabur atas nasi..
dan sedikit kobis dihiris sedikit halus utk letak dalam nasi (takder dlm gambar)
dan... of coz laa.. nasi lebihan semalam... org ckp.. nasi dingin...
so.. jom mula masak...
masukkan bumbu2 yang diblend dalam kuali.. kan tadi dah letak setengah cawan minyak.. so.. bumbu ni takde la cair sbb kita blend tanpa air.. kalau korang ada blend yang power.. tak perlu letak minyak atau air.. lagi cun..
akunye blender ni.. kalau tak letak cecair.. takder dia nak bergerak..
tumis sampai sedikit garing.. pastu masukkan sosej yang telah dipotong tadi..
kacau sampai nampak sedikit kering..
pastu.. masukkan sedikit kobis.. yang dah potong halus2 kasar...
kat umah ni semua tak suka sayur.. tp aku suka sayur.. so.. letak le sikit..
campak je 2 biji telor... kacau2... biar telor garing skit..
masa ni leh ler campak serbuk perisa.. garam semua..
campak nasi dingin..
kacau nasi..
tadaa... ada nampak sayur tak? tak nampak kan kobis tadi.. so.. usaha nak suh dorg makan sayur tercapai laa.. sbb dorg tak perasan ada sayur kobis kan..
tabur sikit cili hijau..
siap...
tada...
dah siap..
jom makan...
ini le makanan tengah hari kami..
eh... Assalamualaikum dulu...
Boring2 hari Ahad..
Jom masak nasi goreng.. Nasi goreng camkap2 jerk.. yang penting.. SEDAP...
So.. jom kita lihat bahan2 dia..
senang jerk..
1. Ikan bilis segenggam
2. bawang merah beberapa ulas.. suka hati nak boh berapa pun..
3. bawang putih beberapa ulas
4. cili merah dalam 5-6 biji
5. sedikit belacan.. belacan tu saya beli kat melaka.. belacan bakar..
campurkan semuanya dalam blender... then.. blend bersama setengah cawan minyak.. jangan letak air.. nanti bumbu kita tu berair plak.. lambat nak kering/garing kalau kita nak tumis..
ini campuran dia.. sosej yang dihiris halus..
nak letak ayam.. keras kejung plak.. letak sosej jelah..
sesej jenama Ramli..
hiasan cili hijau sikit... hiris2 utk hiasan,. tabur atas nasi..
dan sedikit kobis dihiris sedikit halus utk letak dalam nasi (takder dlm gambar)
dan... of coz laa.. nasi lebihan semalam... org ckp.. nasi dingin...
so.. jom mula masak...
masukkan bumbu2 yang diblend dalam kuali.. kan tadi dah letak setengah cawan minyak.. so.. bumbu ni takde la cair sbb kita blend tanpa air.. kalau korang ada blend yang power.. tak perlu letak minyak atau air.. lagi cun..
akunye blender ni.. kalau tak letak cecair.. takder dia nak bergerak..
tumis sampai sedikit garing.. pastu masukkan sosej yang telah dipotong tadi..
kacau sampai nampak sedikit kering..
pastu.. masukkan sedikit kobis.. yang dah potong halus2 kasar...
kat umah ni semua tak suka sayur.. tp aku suka sayur.. so.. letak le sikit..
campak je 2 biji telor... kacau2... biar telor garing skit..
masa ni leh ler campak serbuk perisa.. garam semua..
campak nasi dingin..
kacau nasi..
tadaa... ada nampak sayur tak? tak nampak kan kobis tadi.. so.. usaha nak suh dorg makan sayur tercapai laa.. sbb dorg tak perasan ada sayur kobis kan..
tabur sikit cili hijau..
siap...
tada...
dah siap..
jom makan...
ini le makanan tengah hari kami..