Assalamualaikum..

Assalamualaikum..

Apa Khabar Semua...

Apa Khabar Semua...

Hari minggu bersama Chef Pearls... hahha...

8:25:00 PG

Cam poyo jerk tajuk kat atas tuh.. hehhe.. so, bila lagi nak berangan.. dah dok blog sendiri.. aku yang masak.. mmg la yak la aku dipanggil chef... tapi chef kat hotel aku jerk...

Masakan hari minggu.. (Sabtu)... MASAK KARI AYAM TUA... fuyoo... tapi sorry la.. gamabr lambat snap... dah lepas abis makan, petang baru teringat... so, snap jerk yang kat dalam periuk tuh...

Al.. bahan2 dan cara masa senang jerk... org kata kacang jerk.. walaupun aku masak tak letak kacang.. hehehe...
ok.. kita tengok baha2 dan cara masak ek..
#1 ekor ayam tua aka ayam pencen
#5 ulas bawang merah aka bawang kecil
#3 ulas bawang putih aka ko pikir la sendiri
#2 inci halia
#5-7 tangkai cili kering
(kalau nak pedas.. tambah jerk cili kering tuh..) jangan letak cili boh.. tak sedap... tapi kalau dah takder cili kering, letak jer la... nanti tak cukup bahan lak.. dan jgn lak letak cili padi.. tak sesuai la plak.. kita nak masak gulai kari.. bukan nak buat masak lemak cili padi..)
(semua bahan di atas diblend ek.. jgn lak blend ayam tuh.. blend bawang, halia dan lada kering jerk..)
#2 sudu besar sebuk kari
#2 mangkuk santan cair
#1 mangkuk santan pekat
#Garam dan Gula/Gula Melaka (secukup rasa)
#2 keping Asam keping/3 sudu air asam jawa yang pekat
pastu.. tumis bahan yang diblend tuh.. biar masak.. kalau boleh sampai garing.. perlu diingatkan.. GARING.. bukan RENTUNG... ala.. tumis biar bahan blend tu dah rasa masak.. masukkan serbuk kari... kalau dah tambah serbuk kari.. jgn tumis lama sangat sebab serbuk kari tu akan cepat rentung.. kacau seketika.. dah sebati.. masukkan ayam.. kacau ayam bersama bahan tumis tuh.. pastu masukkan santan cair... bila dah masukkan santan cair..biarkan ia mendidih... masukkan garam, gula melaka/gula pasir, asam keping/air asam jawa... pastu kecikkan api.. jangan kecik sangat.. biar ia mendidih setengah jam..
Bila santan cair dah mula nak kurang dan ayam dah lembut.. masukkan santan pekat... masukkan la kentang sebab aku suka makan kentang tuh... biar mendidih sekejap lagi sebab kita nak biar santan tu pecah minyak.. ala.. biar mendidih dalam 5-10 minit jerk.. pastu leh la tutup api..
so, leh la hidang dengan nasi panas... side dish plak aku letak kacang botol dengan budu serta sambal tempoyak.. untuk si kecik.. aku goreng telur dadar jerk...

You Might Also Like

0 007 comments

Flickr Images

Follow Us